середа, 2 серпня 2017 р.

Вчимо математику граючись


                         

                          

Практичні завдання з математики для учнів 1 класу

1. Написання цифр від «1» до «10»

Цей комплект завдань - перший крок до вивчення написання цифр від одного до десяти та рахунку. Завдання також сприяють здобуттю дитиною навичок дрібної моторики. У завданнях дитина кілька разів з’єднує пунктирні лінії для написання цифр «1», «2», «3», «4», «5», «6», «7», «8», «9» та «10». Потім, самостійно або за допомогою батьків, рахує кількість графічних елементів та пише відповідну цифру у спеціально відведеному для цього місці.


2. Комплект завдань: графічні диктанти

Цей комплект, що містить 12 окремих завдань, є чудовою можливістю підготувати дошкільнят до подальших навантажень у молодших класах та допомогти першокласникам адаптуватись до навчання, адже графічні диктанти сприяють розвитку навичок письма, дрібної моторики та координації рухів, а також уваги, просторової орієнтації, абстрактного мислення, старанності та посидючості. У кожному завданні комплекту дитині необхідно намалювати зображення слідуючи підказкам, а потім розмалювати його у відповідні кольори.

3. Головоломка "Математична піраміда"

Цей комплект завдань надає можливість поєднати розвиток логічного мислення й уваги дитини із тренуванням навичок усного рахунку, додавання та віднімання. Кожне завдання має форму головоломки й вимагає ретельного аналізу та зібраності. Спочатку дитині необхідно ознайомитись із принципом, за яким побудовані математичні піраміди комплекту, його описано у зразку. Далі у кожному завданні (всі вони мають зростаючий рівень складності від 1-го до 8-го відповідно), зробити математичні обчислення та заповнити отриманими числами всі кружечки пірамід.


4. Малювання геометричних фігур

Цей комплект завдань - перший крок до вивчення геометричних фігур. Завдання також сприяють здобуттю дитиною навичок дрібної моторики. У завданнях дитина кілька разів з’єднує пунктирні лінії для малювання різноманітних геометричних фігур, а потім самостійно малює відповідну фігуру у спеціально відведеному місці. У останньому завданні комплекту дитина знаходить відповідні фігури та розмальовує їх у задані кольори.


5. Вчимося міркувати за аналогією

Цей комплект завдань є відмінним практичним засобом для розвитку й тренування логічного мислення та вміння робити обґрунтовані умовиводи, що базуються на визначенні схожості й певних спільних принципів, закладених у двох наданих предметах. У кожному завданні дитині необхідно уважно проаналізувати схожість і відмінність перших двох малюнків та намалювати пару третьому, користуючись аналогічним принципом. Принцип аналогії, використаний у завданнях, дозволяє дитині більш ефективно міркувати та набувати нових знань про навколишній світ.


6. Визначаємо час

На жаль багато дітей не можуть визначити час за аналоговим годинником і цей комплект завдань створений щоби вирішити цю проблему. Завдання стануть чудовою практикою та допоможуть дитині у майбутньому із легкістю визначати час, як на цифровому, так і на аналоговому годиннику. Комплект складений із кількох завдань різної складності у яких потрібно встановлювати та записувати час, малювати стрілки на аналогових годинниках, знаходити годинники на яких визначений однаковий час та інше. Поясніть дитині, що позначають довга та коротка стрілки на годиннику та виконайте завдання комплекту.


7. Розмальовка «Цифри від 1 до 10»

Це завдання - перший крок до розвитку письма. Завдяки завданню діти розвивають навички дрібної моторики та графомоторні навички, одночасно вивчаючи цифри від одного до десяти та основні кольори. У кожному завданні дитині пропонується з’єднати пунктирні лінії та навести контур відповідної цифри. Після цього дитина розмальовує цифру у відповідності до кольорового прикладу. У останньому завданні комплекту пропонується розмалювати всі цифри у відповідні кольори.


8. Математична гра «Хто швидше рахує?»

Цей комплект завдань є чудовою можливістю заохотити дитину до виконання математичних операцій і вдосконалити її навички додавання, віднімання, множення та ділення. У завданнях комплекту дитині пропонується розв’язати якомога більше математичних прикладів за обмежений відлік часу. Дитина може змагатись із собою, постійно вдосконалюючи власний результат, або зі своїми друзями. Веселий і конкурентний дух змагання допоможе їй досягти успіху не лише в математиці, а й у навчанні в цілому.


9. Додай відсутню частину

Цей комплект завдань є відмінною можливістю для розвитку логічного, аналітичного та нестандартного мислення дитини, а також для розвитку її просторового сприйняття оточуючого світу. У завданнях дитині пропонується проаналізувати кожну з форм у лівій частині завдання та віднайти для неї відсутню частину серед форм, представлених праворуч. Під час виконання завдання, окрім активації розумових процесів, відбуватиметься залучення уваги дитини, що позитивно позначиться на її розвитку та навчанні в цілому.


10. Математична головоломка

Цей комплект завдань створено задля того, щоб покращити вміння дитини виконувати різні математичні операції, а саме додавання, віднімання та множення, оперуючи як цілими числами, так і десятковими дробами. Кожне завдання комплекту побудоване у формі головоломки, під час виконання якої дитина залучатиме увагу, аналітичне та логічне мислення, що, відповідно, вдосконалюватиме її навички. У завданнях комплекту дитині необхідно розв’язати запропоновані рівняння й записати правильну відповідь так, як показано у приклад


11. Арифметичний лабіринт

Цей комплект завдань покликаний закріпити вміння дитини швидко рахувати подумки, виконуючи двомісні математичні операції. Його особливість полягає в тому, що на полі кожного завдання містяться приклади як на додавання, так і на віднімання, отже, дитина постійно переключатиметься з прямої арифметичної дії на обернену, тренуючи гнучкість мислення та увагу. У кожному завданні-лабіринті, орієнтуючись на стрілочки «вхід» та «вихід», дитині необхідно розв’язати математичні приклади у клітинках та замалювати ті з них, в яких сума або різниця складає вказане число.


12. Числові лабіринти: цифри та числа від 1 до 20

Чи знає ваша дитина всі цифри й числа від одного до двадцяти, чи може назвати їх за порядком? Цей комплект завдань закріплюватиме знання цифр та чисел. Роздрукуйте завдання і попросіть дитину прокласти шлях лабіринтом цифр. Від кожної цифри до наступної є тільки один правильний напрямок, що необхідно позначити, намалювавши стрілки або замалювавши всі квадратики у порядку від одного до десяти або від одного до двадцяти. Завдання стане добрим підґрунтям для подальшого навчання рахунку.


13. Рахуємо геометричні фігури

Цей комплект завдань надає чудову можливість закріпити знання дитини про двовимірні геометричні фігури: квадрат, трикутник, коло, прямокутник та п’ятикутник. Кожне завдання побудоване таким чином, аби максимально задіяти просторове сприйняття дитини та її увагу, особливо концентрацію та здатність до переключення, які важливі не лише для вивчення геометрії, а й для навчання в цілому. У завданнях дитині необхідно порахувати кожен вид геометричних фігур та записати відповідь у відповідній клітинці, а також позначити відсутні фігури.


14. Простий математичний лабіринт

Цей комплект завдань допоможе дитині покращити та закріпити навички додавання та віднімання. Кожне його завдання побудоване у формі лабіринту, отже, крім виконання арифметичних дій, дитина залучатиме увагу, логічне мислення, а також проявлятиме терпіння й посидючість. У кожному завданні, починаючи від стрілочки «вхід», дитині потрібно розв’язати математичні приклади у клітинках та замалювати ті з них, в яких сума (або різниця – відповідно до умов завдання) складає вказане число і таким чином дійти до виходу з лабіринту.


15. Комплект завдань: вчимося віднімати

Цей комплект завдань надає відмінну можливість не лише навчити дитину такої важливої математичної операції, як віднімання, а й наочно її продемонструвати, залучаючи зорову пам’ять і таким чином покращуючи засвоєння інформації. У кожному завданні комплекту дитині необхідно розв’язати запропоновані приклади на віднімання та записати отримані відповіді двома способами: цифрами та кружечками різного кольору.
16. Знайди потрібну відповідь
Цей комплект завдань дає змогу поєднати розв’язання прикладів на додавання та віднімання із тренуванням таких властивостей уваги, як зосередженість, переключення та стійкість, що разом посилюватимуть набуття математичних навичок. Особливістю завдань даного комплекту є одночасна присутність багатьох прикладів на додавання або віднімання, серед яких є ті, сума або різниця яких становить певне число, про яке дитина повідомлена заздалегідь. Отже, їй необхідно розв’язати їх усі, щоб знайти саме його.
17. Розмальовка за арифметичними діями
Цей комплект завдань є чудовою можливістю поєднати тренування декількох важливих для дитини навичок: виконувати арифметичні операції, покращувати дрібну моторику та знання основних кольорів. У кожному завданні дитині пропонується крок за кроком вирішувати прості математичні вправи, результат яких вказуватиме на певний колір, яким необхідно розмалювати відповідну ділянку малюнка. Виконання завдань комплекту сприятиме комплексному розвитку дитини та є відмінним тренуванням її когнітивних функцій.
18. Вивчаємо симетрію (прості фігури)
Цей комплект завдань запрошує дитину поринути у світ симетрії, що є не лише геометричним поняттям, а й однією з важливих властивостей природи та елементом творчого надбання людини, проявом гармонії та краси. Виконуючи завдання комплекту, дитина покращуватиме навички дрібної моторики, зорово-моторної координації та вивчатиме особливості розташування зображень на площині. У кожному завданні комплекту дитині потрібно намалювати дзеркальне відображення кожної із запропонованих половинок різноманітних фігур, щоб зображення набули цілісного вигляду.
19. Малювання по крапках
Цей комплект є чудовою можливістю поєднати розвиток просторової орієнтації та просторового сприйняття дитини, її зорово-моторної координації, навичок дрібної моторики та рахунку, а також закласти добру основу для гарного почерку. Дитині пропонується відповідно до малюнку, намальованого в якості зразку у кожному завданні, намалювати ідентичний йому малюнок у нижній частині, а потім розмалювати на свій розсуд. Виконуючи завдання, дитина залучатиме увагу та проявлятиме старанність.
20. Комплект завдань: вчимося додавати
Цей комплект завдань надає відмінну можливість не лише навчити дитину такої важливої математичної операції, як додавання, а й наочно її продемонструвати, залучаючи зорову пам’ять і таким чином покращуючи засвоєння інформації. У кожному завданні комплекту дитині необхідно розв’язати запропоновані приклади на додавання та записати отримані відповіді двома способами: цифрами та кружечками відповідного кольору. Виконуючи завдання, дитина також матиме змогу вивчити та закріпити на практиці такі поняття, як «доданок» та «сума»
21.Розв’яжи приклади на додавання
Цей простий комплект завдань тренуватиме навички додавання та покращуватиме навички рахунку. Комплект містить дванадцять окремих завдань у кожному з яких подано дванадцять прикладів на додавання. Всі приклади у завданнях розташовані за зростанням, що робить їх вирішення простішим та зрозумілішим для дитини. Комплект допоможе у випадку коли дитина вже знає принципи додавання, але має труднощі під час виконання цієї операції з більш великими числами та цифрами.


22. Знайди доданки
Цей комплект завдань створений таким чином, аби він надавав дитині можливість вдумливо й зосереджено тренувати не лише навички розв’язання математичних прикладів на додавання, а й розвивало логічне мислення. У завданнях цього комплекту математичні приклади подані без доданків, які необхідно підібрати виходячі із заздалегідь зазначеної відповіді. Попросіть дитину записати два доданка у кожному прикладі так, щоб він вирішувався правильно. Наголосіть на тому, що всі приклади мають бути розв’язані по-різному. Зауважте, що від зміни місць доданків сума не змінюється.


23. Вчимось рахувати: правда чи кривда
Цей комплект завдань створено задля того, щоб поєднати формальне виконання математичних операцій із залученням уваги, зосередженості та аналітичного мислення дитини. Його особливість полягає в тому, що дитині необхідно уважно проаналізувати вже розв’язані приклади на додавання або віднімання, подумки розв’язуючи їх іще раз, та розподілити на помилкові та вірні, сортуючи відповідним чином (у стовпчик «правда» або «кривда»), а також проілюструвати своє рішення.

Немає коментарів:

Дописати коментар