середа, 2 серпня 2017 р.

Читаємо залюбки



Практичні завдання з читання для 1 класу.

1. Збери слово

Цей комплект завдань вдало поєднує в собі елементи гри, головоломки та навчання, й покликаний допомогти дитині набути навичок читання та правопису слів, роблячи це у цікавій формі, із залученням уваги, мислення й трішечки кмітливості. Особливістю комплекту є можливість власноруч скласти слово й найкращим чином проявити свою обізнаність. Отже, у кожному завданні дитині необхідно поглянути на малюнок й визначитись із тим, що на ньому зображено, потім вирізати надані літери та вклеїти їх у клітинки так, щоб утворилось слово, яке відповідає малюнку.


2. Розшукай сховані слова

Завдання цього комплекту мають форму головоломки й покликані допомогти дитині засвоїти правопис слів, збагатити словниковий запас та розширити кругозір, окрім цього вони сприятимуть розвитку уваги, кмітливості й просторової орієнтації. У кожному завданні дитині необхідно знайти та обвести запропоновані слова певної тематики, що сховані у горизонтальному або вертикальному напрямках серед інших літер. Виконуючи завдання цього комплекту, дитина розвиватиме такі якості, як старанність, посидючість і завзятість.


3. «Загадки по складах» 

Цей комплект завдань допоможе дитині покращити навички читання по складах, розвиваючи при цьому всі функції уваги, пам’ять, мислення та кмітливість. У завданнях дитині пропонуються пронумеровані малюнки, на кожному з яких написаний певний склад, а разом вони утворюють речення (загадку). Дитині треба прочитати всі склади, користуючись нумерацією, розгадати загадку та написати відповідь у спеціально відведеному місці. Бажано утримувати в пам’яті прочитані склади, але якщо дитині важко це зробити, вона може записувати їх на лінії внизу сторінки.

Загадки по складах

4. Незвична головоломка «Фігури та слова»

Цей комплект головоломок допоможе дитині одночасно потренувати кілька важливих навичок, а саме читання, уміння зосереджувати увагу на певному предметі та вміння розрізняти різні геометричні фігури. У кожному завданні дитині пропонується прочитати літери спочатку в одній якійсь фігурі, наприклад, у всіх квадратах, потім у другій, наприклад, у колах, а потім у третій, наприклад, у всіх трикутниках. У результаті вона отримає три слова, які їй треба записати внизу сторінки. Завдання комплекту допоможуть дитині сприймати навчання як цікаве та розважальне заняття.

Головоломка

5. Читаємо прислів'я по складах 


Цей комплект завдань допоможе дитині покращити навички читання по складах, розвиваючи при цьому всі функції уваги, пам’ять і мислення, а також збагачуючи словниковий запас і кругозір. У завданнях дитині пропонуються пронумеровані кубики, на кожному з яких написаний певний склад, а разом вони утворюють речення (прислів’я). Дитині треба прочитати всі склади, користуючись нумерацією кубиків, і написати отримане прислів’я. Бажано утримувати в пам’яті прочитані склади, але якщо дитині важко це зробити, вона може записувати їх у клітинках унизу сторінки (кожна клітинка призначена лише для однієї літери).

6. Прислів’я та анаграми 

Цей комплект завдань має комплексне призначення: він допоможе дитині вивчити 64 українських прислів’я, поміркувавши над їх сенсом; допоможе потренувати кмітливість, адже в кожному прислів’ї є слово, що зашифроване у вигляді анаграми, а також збагатить словниковий запас і кругозір. Дитині треба прочитати прислів’я, визначитися з тим, яке слово в ньому пропущене, та записати його. При цьому розгадана анаграма служитиме їй або підказкою, або додатковою можливістю перевірити себе, якщо дитина добре знає запропоноване прислів’я.


7. Барвисті рими

Цей комплект завдань в цікавій та незвичній формі познайомить дитину із таким поняттям, як «рима», та дозволить їй закріпити свої знання, залучаючи зорову та м’язову пам’ять. Кожне завдання комплекту структуроване у вигляді рядків, що мають по чотири малюнки. Дитині необхідно вголос назвати все, що вона бачить зображеним на малюнках та визначити, які з вимовлених слів римуються між собою. У кожному рядку з чотирьох малюнків два мають потрібні співзвучні закінчення. Визначившись, дитина має розмалювати їх на власний розсуд.


8. Комплект: знайомство з антонімами

Антонім — слово, протилежне за значенням іншому слову. Цей комплект із чотирьох завдань наочно познайомить вашу дитину із антонімами. Розкажіть дитині, що таке «антоніми» і попросіть у кожному завданні комплекту з'єднати картинки, назви яких протилежні за значенням. У кожному завданні дитині пропонується чотири пари антонімів з ілюстраціями, а також додаткове завдання у якому необхідно самостійно підібрати антоніми до двох слів.


9. Вчимось читати по складах

Ваша дитина тільки-но починає читати або вже близька до цього і сумлінно вивчає літери? Можливо, має труднощі із читанням по складах? Або ви просто хочете випередити час і познайомити свого малюка зі словами? Тоді цей комплект завдань саме те, що вам потрібно. У завданнях дитині пропонується зібрати разом частини, щоб побачити цілий малюнок, а потім прочитати по складах утворене слово. Виконуючі завдання комплекту дитина залучатиме зорову пам’ять та тренуватиме логічне мислення, а також неодмінно отримає задоволення.

10. Розмальовка «Малюємо за українським алфавітом»

Цей комплект завдань пропонує поєднати вивчення українського алфавіту з тренуванням дрібної моторики та зорово-моторної координації під час малювання та розмальовування наданих зображень. У кожному завданні дитині запропоновано малюнок, одна частина якого має всі потрібні лінії й завершений вигляд, а інша потребує домальовування. Для цього дитині потрібно з’єднати в алфавітному порядку всі 33 точки, над якими написані відповідні літери. Таким чином вона отримає повністю завершене зображення, яке й треба буде розмалювати на власний розсуд.


11. Розрізняємо літери українського алфавіту

Цей комплект завдань покликаний допомогти дитині вивчити літери українського алфавіту, навчившись вправно розрізняти кожну з них серед багатьох інших. Виконуючи завдання дитина розвиватиме увагу, дрібну моторику, а також зорову й м’язову пам’ять. У кожному завданні дитині необхідно серед різноманіття літер знайти саме ту, якій присвячено завдання (пам’ятаючи про те, що ця літера зустрічається неодноразово), навести її кольоровим олівцем або фломастером, а потім, за бажанням, порахувати, скільки наведених літер вийшло.


12. Розмалюй літери 

Цей комплект завдань покликаний допомогти дитині вивчити великі літери українського алфавіту, задіявши увагу, зорову пам’ять та дрібну моторику. У кожному завданні серед усього різноманіття клітинок із літерами дитині необхідно замалювати лише ті, в яких написана літера, вказана на початку завдання. Після цього дитина має поглянути на кольорове зображення, що утворилось, та впізнати його. Побачивши у ньому шукану літеру, вона має написати її декілька разів у нижній частині завдання, користуючись пунктирними лініями.


13. Головоломка знайди слова

Запропонуйте вашому першокласнику розгадати цю просту головоломку та знайти зашифровані в ній 14 слів. У кожному рядку цієї головоломки потрібно знайти і обвести ручкою одне слово, а після цього закреслити це слово в списку, який знаходиться внизу сторінки. Завдання допоможе дитині дізнатися написання деяких слів, розвивати уважність, а також попрактикуватися в читанні.






Немає коментарів:

Дописати коментар